Tommy: "Att få vara en del av Linköping är hedrande"
Publicerad: 2018-04-26
Intervju
Clubens nya huvudtränare Tommy Jonsson har fått en intensiv start på det nya jobbet. Utöver möten med spelare och ledare har han hunnit bekanta sig med organisationen och mött media, allt detta på mindre än två dygn.

Vi satte oss ner med honom på onsdagseftermiddagen för att höra hur de första dygnen i Linköping har varit.

– Det har varit mycket bra. Jag har fått en väldigt positiv bild och ett väldigt bra mottagande. Jag får en skön känsla och bra energi. Det har varit bra första dagar här i Linköping.

Känns det som en organisation som du kommer att trivas i?
– Det har gått väldigt fort och jag har blivit presenterad för alla som jobbar här, vi har haft snack inom ledarteamet och jag har träffat spelarna. Jag får det bara mer och mer bekräftat att det är väldigt duktiga och kloka människor med sunda värderingar som jobbar här.

Tommy kommer närmast från ett jobb som utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet. Hans senaste tränarjobb var i Björklöven som han lämnade i september 2016. Hans längtan tillbaka till hockeyn och att jobba med ett lag förde honom till LHC.

– Jag hade en enorm längtan tillbaka till hockeyn och en stor saknad efter att få vara i den dagliga verksamheten och jobba med spelare, ledare och laget. Så när första kontakten togs så blev jag väldigt glad, hedrad och kände hur energin sprudlade inom mig, vilket den gör ännu mer idag.

**Hur viktigt tror du att ditt uppehåll har varit? **
– Jag tror att det har varit väldigt nyttigt att ha haft en frånvaro för att kunna fram till var jag egentligen hör hemma och vad jag vill göra. Innan det hade jag varit tränare i 24 år i rad på olika nivåer utan att ha ett år där jag gjorde någonting annat, så det här uppehållet har varit nyttigt. Jag tror att det är därför jag känner den otroliga energi och inspiration som jag känner just nu och att få vara en del av Linköping är väldigt hedrande.

**Vad är din bild av Linköping sedan tidigare? **
– Det jag kommer ihåg rent sportsligt är att det har varit svårt att ta poäng här som bortalag och att Linköping har varit en svår motståndare. I övrigt är det en trevlig arena, en trevlig stad som jag har tyckt om att vara i och det känns som att det finns en positiv känsla här.

Hur är ett lag lett av Tommy Jonsson?
– I mitt ledarskap tycker jag om att involvera mitt ledarteam och spelarna, jag tror på delaktighet och jag tror på att utnyttja alla människors erfarenhet och att man gör saker och ting tillsammans. Sen är det jag som tar besluten men jag är inte en person som bara kör mitt race utan jag vill vara lyhörd och få alla att känna sig viktiga och värdefulla i sin roll, säger han och går därefter in på det hockeymässiga.

– Hockeymässigt står jag för en aggressiv, intensiv och skridskostark hockey. Sen har vi inte hunnit att diskutera spelidén, utan vi ska sitta ner i ledarteamet och komma fram till en spelidé som vi tror på och som vi alla kan stå bakom.

Du har pratat en del om taktisk flexibilitet och flerdimensionell taktik. Vad menar du då?
– Jag tycker att hockeyn har utvecklats vilket jag också var en av de som var med och förespråkade när jag var i Brynäs, det här aggressiva och höga presspelet som nästan alla lag spelar med nuförtiden. Det jag menar med taktiskt flexibilitet och fler dimensionellt är att det finns ytterligare en plan att ta till. Det är så jag tänker kring det, att man inte gör samma sak varje dag utan att det finns en flexibilitet inom systemet.

Kommunikation Gustaf Pettersson
Officiella leverantörer
Huvudpartners